Банкеръ Weekly

Свят

Иран размаха ядрен пръст

Рохани пред парламента в Техеран.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че страната му е в състояние да възобнови ядрената си програма в рамките на броени часове и дори да я изведе до по-високо ниво от онова през 2015 година. Рохани отправи предупреждението си, след като иранският парламент одобри увеличаване на разходите за разработване на балистични ракети и за чуждестранните операции на Ислямския революционен гвардейски корпус.

Гласуваният закон и изказването на Рохани дойдоха в отговор на приетите от американския Конгрес по-рано този месец нови санкции, насочени към всички, които са свързани с иранската ракетна програма, както и срещу техните бизнес партньори. Конгресмените наложиха антитерористични санкции и на Ислямския революционен гвардейски корпус и засилиха оръжейното ембарго над Иран.

Рохани обаче не даде допълнителни подробности дали страната му може отново да включи центрофугите и да обогати уран до по-високи и опасни равнища. Ислямската република все още разполага с голямо количество центрофуги, които в момента произвеждат уран с ниска обогатеност за атомни електроцентрали, както и за медицински и научни цели. Според експерти обаче те са в състояние да обогатяват и до много по-високите нива, необходими за производството на ядрено оръжие.

Ако има нещо, което е извън съмнение, то е, че с изявлението си Рохани, който минава за умерен политик, се опитва да успокои хардлайнерите, упрекващи го в недостатъчна твърдост пред Съединените щати. Затова атаката му към администрацията на Тръмп бе от позицията, че именно тя подкопава споразумението от 2015-а. САЩ показаха, че нито са добър партньор, нито може да им се има доверие, подчерта иранският президент. По думите му Иран предпочита запазването на ядрената сделка, но това не е "единствената опция" пред него.

Успокоявайки хардлайнерите у дома, Рохани пое риска да разгневи допълнително Вашингтон. Американската реакция не закъсня. Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли поиска от Иран да бъде потърсена отговорност "за изстрелването на ракети, подкрепата за тероризма, за незачитането на правата на човека и нарушенията на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН". Хейли специално отбеляза, че не може да се позволява на Техеран да "държи света като заложник".

Русия зае по-умерена позиция, като едновременно заклейми новите американски санкции и призова Техеран да спазва ядреното споразумение. Външният министър Сергей Лавров определи едностранните санкции като безотговорни действия, които могат да навредят и подкопаят постигнатия баланс, и изказа съмнение в тяхната легитимност.

По интересен начин се включи Израел в създалото се напрежение. В репортаж, излъчен по една от израелските телевизии, бе съобщено, че Иран строи предприятие за производството на ракети с голям обсег в Северозападна Сирия, като бяха показани сателитни кадри от строящия се обект. В репортажа се казваше, че някои от строителните дейности навеждат на мисълта, че може би там са складирани и експлозиви.

Макар излъчените кадри да нямат пряко отношение към изказването на Рохани, е известно, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е противник на ядреното споразумение от самото му начало и винаги се е застъпвал за по-строги действия срещу Иран. Само преди дни той съобщи, че ислямската република засилва позициите си в Сирия, и предупреди, че Израел ще действа срещу всяка заплаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във