Банкеръ Daily

Свят

Иран разкритикува "икономическия тероризъм" на САЩ

Мохамад Джавад Зариф

Шефът на иранската дипломация Мохамад Джавад Зариф разкритикува вчера "едностранния авантюризъм" и "икономическия тероризъм" на САЩ.

Той говори на министерска среща на Движението на необвързаните страни в Каракас, без да спомене конфискуването от неговата страна на петролен танкер, плаващ под британски флаг, предаде Франс прес.

Според него Куба, Сирия, Венецуела и Иран страдат от този "икономически тероризъм", извършван чрез санкции. Иранският външен министър каза, че неговата страна е на първа линия в съпротивата срещу едностранните действия на САЩ.

В речта си на срещата на движението, което има 120 държави членки, Зариф не каза нищо за танкера, задържан от Иран в Ормузкия проток - "неприемлива" за Лондон операция, породила опасения от нова ескалация на напрежението.

Великобритания каза вчера на Съвета за сигурност на ООН, че иранските сили са задържали плаващия под британски флаг танкер, когато се е намирал в омански териториални води, предаде Ройтерс.

"Корабът е изпълнявал законното си право на транзитно преминаване през международен проток съгласно международното право", каза постоянното представителство на Обединеното кралство в писмо до Съвета за сигурност.

"Международното право изисква правото на транзитно преминаване да не бъде нарушавано и следователно иранските действия представляват незаконна намеса", добави британската мисия.

Писмото е изпратено и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Британски министри планират да наложат на Иран санкции след задържането на плаващ под британски флаг петролен танкер в Персийския залив, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

Британският външен министър Джереми Хънт се очаква да обяви днес дипломатически и икономически мерки, включително евентуално замразяване на авоари в отговор на инцидента.

Великобритания може да призове ООН и ЕС да върнат санкциите върху Иран, които бяха отменени през 2016 г. след сделката за иранската ядрена програма, отбеляза вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във