Банкеръ Daily

Свят

Иран призова Китай да се обединят срещу САЩ

Мохамад Джавад Зариф и Ван И

Иран и Китай трябва да обединят сили, за да противодействат на унилатерализма и "презрителното отношение към международното право", заяви днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф пред китайския си колега в Пекин.

Двамата се срещнаха след изненадващото пристигане на Зариф на срещата на върха на Г-7 във Франция, предаде Асошиейтед прес.

Във встъпителното си изказване пред китайския си колега Ван И Зариф не спомена директно САЩ, но изглежда имаше предвид именно правителството на президента Тръмп, отбелязва агенцията.

Китай е близък икономически партньор на Иран и страна по ядреното споразумение от 2015 г., което започна да се разпада, след като Тръмп оттегли Вашингтон от договора.

"Унилатерализмът е във възход. Отхвърлянето на международното право, не само незачитането му, а направо презрителното отношение към него, е във възход и затова ние трябва да работим заедно", заяви Зариф.

Вчера иранският министър прекара пет часа в Биариц, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон и дипломати от Франция, Германия и Великобритания.

Той заяви, че ще информира Ван за "актуалния развой на събитията, както и за обиколката си в Европа и обсъжданията в Биариц с френските колеги" по въпроса за ядреното споразумение.

Преди срещата им китайският министър каза, че се наблюдават "възход на унилатерализма и водене на политика на силата". "Изправен пред такава ситуация, Китай като отговорна страна е съгласен да работи заедно с Иран и други страни в името на мултилатерализма, основополагащите правила на международната политика и защитата на легитимните интереси на всяка страна", заяви Ван.

Зариф пристигна на посещение в Пекин на фона на засилването на напрежението между Китай и САЩ ескалиращия търговски спор между двете страни и размириците в Хонконг, за които Пекин обвинява Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във