Банкеръ Daily

Свят

Иран призна за експлозия в космическия му център

Иран за първи път призна, че е имало експлозия в космическия му център "Имам Хомейни", която според ирански служител е била причинена от техническа неизправност, предаде Асошиейтед прес.

Правителственият говорител Али Рабией заяви по държавната телевизия, че при взрива не е имало жертви и не са открити признаци за саботаж.

Сателитни снимки показаха избухване на ракета на площадка за изстрелване в космическия център в четвъртък.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в петък в Туитър снимка на обекта, вероятно заснета от американски шпионски сателит. Той написа, че САЩ нямат нищо общо с взрива.

Иран е готов да направи "по-категорична стъпка" за ограничаване на ангажиментите си по подписаната със световните сили ядрена сделка от 2015 г., ако европейските държави не предприемат действия за спасяване на споразумението, каза днес говорителят на външното министрество в Техеран, цитиран от Ройтерс.

"Иран е готов да ограничи ангажиментите си, ако европейските страни по договора не демонстрират достатъчна решимост. Третата стъпка беше обмислена и ще бъде по-категорична от първата и втората за създаване на баланс между правата на Иран и ангажиментите към Съвместния всеобхватен план за действие", предаде държавната информационна агенция ИРНА, като цитира говорителя на външното ведомство Абас Мусави.

Говорителят на правителството в Техеран Али Рабией подчерта крайния срок до петък, който Иран беше дал Европа да му предложи начин да продава суровия си петрол на световния пазар, посочва Асошиейтед прес. Това стана невъзможно с възстановяването на суровите санкции на САЩ, след като президентът Доналд Тръмп оттегли страната си от договора.

На пресконференция днес Рабией каза, че иранската стратегия е "решимост в замяна на решимост".

"Иранският петрол трябва да може да се купува, а парите от него да могат да се връщат в Иран", каза Рабией. "Това е дневният ред на нашите преговори".

Facebook logo
Бъдете с нас и във