Банкеръ Daily

Свят

Иран привика британския посланик в Техеран заради задържането на ирански танкер в Гибралтар

Иран привика британския посланик в Техеран заради "незаконното" задържане днес на ирански петролен танкер в Гибралтарския проток , предаде Ройтерс. Агенцията се позова на иранската държавна телевизия, която цитира говорителя на иранското външно министерство Абас Мусави.

Британските кралски военноморски сили задържаха в Гибралтарския проток танкера по подозрения, че превозва петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Тази стъпка може да изостри контронтацията между Запада и Иран, отбелязва Ройтерс.

Танкерът "Грейс 1" плава под панамски флаг, а е управляван от базираната в Сингапур компания Ай Ес Шипс Мениджмънт.

300 000-тонният танкер, плаващ по панамски флаг, е управляван от базираната в Сингапур компания Ай Ес Шипс Мениджмънд. Според документите, придружаващи кораба, той натоварил петрол в иракското пристанище Басра през декември. По това време обаче в регистрите на Басра не фигурирало присъствие на такъв кораб, а системата за проследяване на курса на кораба е била изключена. Данните, до които е получила достъп агенция Ройтерс, показват, че танкерът се е появил на картите за проследяване на курса на корабите близо до иранското пристанище Бандар Асалиех напълно натоварен. После източник от разузнаването казва, че корабът може би е предприел дълго заобикаляне на Африка, вместо да мине през Суецкия канал, защото подобни големи танкери трябва да разтоварват петрола и да го натоварват отново при преминаването през канала и това е пораждало риск петролът да бъде конфискуван от египетските власти.

По повод задържането на кораба говорител на британския премиер Тереза Мей приветства твърдите действия на органите за прилагане на европейските санкции срещу сирийския режим. ЕК засега отказва коментар по случая. А испанският външен министър Жозеп Борел каза, че корабът е бил задържан по искане на САЩ, отправено към Великобритания. Борел каза, че Испания проверява как е станало задържането и как то би могло да засегне испанския суверенитет, защото, както изглежда то се е случило в испански води. Испания не признава водите около Гибралтар за британски, припомня Ройтерс.

Инцидентът, както изглежда, е първият, при който европейски власти запорират танкер за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу Сирия, въведени през 2011 г. Той обаче може да доведе и до ескалация на напрежението между Иран и Запада, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във