Банкеръ Daily

Свят

Иран преустановява някои от ангажиментите си по ядреното споразумение

Иран реши да преустанови някои от ангажиментите си по ключовото ядрено споразумение от 2015 г., съобщи Министерството на външните работи на Техеран днес, цитирано от AFP.

"Решението на Висшия съвет по сигурността да спре да действа по някои от задълженията на Ислямска република Иран по ядреното споразумение бе съобщено на държавните глави на страните, които все още са страни по сделката - Франция, Германия, Русия, Великобритания и Китай", съобщиха още ведомството. По тяхна информация заместник-министърът на външните работи Сейед Абас Арагчи е предал решението на посланиците на петте държави на среща днес.

Майк Помпео обвини Иран, че планира "предстоящи" атаки, от Вашингтон са разположили ударна група със самолетоносач и няколко бомбардировачи B-52, а съветникът по националната сигурност Джон Болтън предупреди, че САЩ ще реагират с "неумолима сила" на всяка атака на Техеран.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф подчерта, че действията на Иран не са в нарушение на подписаната ядрена сделка. "Ислямската република е видяла, че е необходимо да престане да действа по някои от своите ангажименти и мерки, които доброволно е предприела по силата на ядрената сделка", каза Зариф пред държавна телевизия от Москва, където е на официално посещение.

Подчертавайки, че Иран няма да се оттегли от сделката, Зариф заяви, че "това право е определено за Иран в споразумението; ние не работим извън ядрената сделка, а работим в нейната рамка". Той каза, че предприетите мерки са в съответствие с раздели 26 и 36 от сделката, което позволява на Иран да преустанови някои или всички свои ангажименти, ако Съединените щати или други страни не се придържат към споразумението, включително чрез повторно налагане на санкции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във