Банкеръ Daily

Свят

Иран представи нова собствена система за противоракетна отбрана

Министерството на отбраната на Иран представи новата система за противоракетна отбрана собствено производство "Хордад 15", съобщи агенция Тасним, цитирана от ТАСС.

Според агенцията министърът на отбраната на Иран Амир Хатами е представил системата "Хордад 15" на церемония в Техеран. Новата ПВО система може да поразява няколко цели с ирански ракети "Саяд 3".

Както съобщи Хатами, системата е в състояние да открива различни цели, включително военни самолети и дронове, в радиус от 150 км и да ги неутрализира на разстояние от 120 километра. "Хордад 15" също може да открива слабо видими цели в радиус до 85 км и да ги поразява на разстояние до 45 километра, добави иранският военен министър.

Според него системата е способна да прехваща едновременно до шест цели. Хатами отбеляза и че мобилността й позволява военнослужещите да я приведат в бойна готовност в рамките на 5 минути.

В края на месец май агенция Блумбърг съобщи, че Русия е отказала да продаде на Иран ПВО комплексите С-400. Според двама информирани източници на агенцията Русия е отхвърлила искането на Иран да закупи ПВО системите поради опасения, че тази продажба ще предизвика още по-голямо напрежение в Близкия изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във