Банкеръ Daily

Свят

Иран повишава нивото на обогатяване на уран

Иранското правителство обяви в неделя, че страната ще повиши нивото на обогатяване на уран, като няма да спазва ограниченията от Всестранното споразумение, според което допустимите стойности са до 3,67%.

Същия ден говорителят на Иранската организация за ядрена енергия Бехруз Камалванди в изявление потвърди, че Иран ще започне да обогатява уран и не се съобразява с договорените ограничения от 3,67%.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обясни, че Техеран е задействал втори кръг предпазни мерки, предвидени в споразумението. "Запазваме си правото да продължим да (предприемаме законни мерки в съответствие с ядрената сделка), за да защитаваме нашите интереси пред лицето на американския икономически тероризъм. Всички тези мерки са обратими само (европейската тройка - Франция, Германия и Великобритания) изпълни своите задължения", написа иранският външен министър в Тwitter.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Иран "да внимава", след като Техеран обяви, че започва да обогатява уран над равнището от 3.67 процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 г.

"Иран по-добре да внимава. Ако обогатява по една причина, няма да ви кажа коя, но не е хубава. По-добре да внимават", заяви Тръмп пред журналисти в Мористаун, щата Ню Джърси и подчерта, че споразумението с Техеран, сключено от предшественика му Барак Обама, е било "крайно безразсъдно" и позволявало на Иран в бъдеще да създаде ядрено оръжие. 

По-рано американският държавен секретар Майк Помпейо заплаши Иран с нови санкции.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във