Банкеръ Daily

Свят

Иран постави условия на Европа, за да остане в ядреното споразумение

Аятолах Хаменей

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей постави на европейските страни седем условия, ако искат Техеран да остане в ядреното споразумение след излизането на САЩ от него, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Хаменей оповести тези условия вчера на среща с представители на трите клона на властта в страната. "Европейските банки трябва да гарантират продължаването на търговията с Иран. Не искаме да започваме борба с тези три страни /Франция, Германия и Великобритания/, но не можем и да им се доверяваме", се посочва в изявление на аятолаха, публикувано на неговия сайт и цитирано от Ройтерс.

Хаменей заяви също, че европейските сили трябва да обещаят, че няма да искат нови преговори с Иран за програмата му за балистични ракети и за дейността му в Близкия изток. Сред другите условия Хаменей посочи гарантирането от европейските страни на иранските продажби на петрол. "В случай че американците успеят да навредят на нашите петролни продажби, европейците трябва да компенсират загубите и да купуват ирански петрол", изтъкна той. Освен това, по думите на Хаменей, страните от ЕС трябва да покажат, че може да им се има доверие в работата по ядреното споразумение с Иран. 

Иранският върховен лидер предупреди, че ако европейците не изпълнят тези искания, Техеран ще възобнови програмата си за обогатяване на уран, която е спряна по силата на споразумението, за да се минимизира риска от разработване на ядрено оръжие от Иран. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във