Банкеръ Daily

Свят

Иран показа първия си боен самолет

Иран, който организира днес военен парад в Техеран, представи първия си боен самолет. Това става ясно от кадри, разпространени от държавната телевизия, предаде Франс прес.

Телевизията показа президента Хасан Рохани, седнал в кабината на изтребителя "Коусар" в деня, когато Иран отбелязва националния ден на отбранителната промишленост.

Според иранската агенция Тасним това е първият самолет, изцяло разработен и произведен в Иран. Той спада към четвъртото поколение реактивни бойни самолети, разполага с компютърна система за балистични изчисления и многоцелеви радар, отбелязва ТАСС.

Летателният апарат е тестван успешно, предвижда се и демонстрационен полет, посочва АФП.

Иранският президент Хасан Рохани заяви днес, че страната му трябва да развие военните си сили, за да не допусне други държави да завземат нейна територия и ресурси, предаде Ройтерс.

"Трябва да сме готови да се борим с военните сили, които искат да завземат нашата територия и ресурси", каза той в излъчена на живо реч по случай Деня на националната военна промишленост.

САЩ не смеят да атакуват Иран, защото са наясно с военната мощ на Ислямската република и високата цена на подобен конфликт, увери Рохани.

"Защо Съединените щати не ни нападат? Заради нашата мощ, защото са наясно с последствията", каза Рохани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във