Банкеръ Daily

Свят

Иран отрича да е атакувал британски танкер

Корабът "Монтроуз" от британския Кралски военноморски флот

Твърденията на Великобритания, че Иран се е опитал да спре един от нейните петролни танкери в Персийския залив вчера, са безпочвени, каза днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от полуофициалната агенция Фарс, предаде Ройтерс.

Пет катера, за които се смята, че принадлежат на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, се приближили към британски танкер в Залива снощи и го накарали да спре наблизо в ирански териториални води, но се оттеглили след предупреждение от съпровождащ танкера британски боен кораб, съобщиха американски официални източници.

"Корабът "Монтроуз" от британския Кралски военноморски флот бе принуден да заеме позиция между иранските кораби и "Бритиш херитидж" и да отправи вербални предупреждения към иранските съдове, които след това се отстраниха. Силно сме обезпокоени от това действие и продължаваме да призоваваме иранските власти да деескалират ситуацията в региона", гласи изявление на британския официален представител, цитирано от Ройтерс.

Елитният ирански военен корпус отрече в комюнике тези твърдения.

"Танкерът очевидно продължи по пътя си. Това, което те казват и твърдят, няма никакви основания, а има за цел да създаде напрежение", каза Зариф.

Малко вероятно е напрежението в Залива да излезе извън контрол, каза днес командващият френските въоръжени сили Франсоа Льокоантр, визирайки британските обвинения срещу Иран за враждебни действия срещу британски петролен танкер. В същото време той допусна възможна ескалация.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във