Банкеръ Daily

Свят

Иран отправи съчувствие "към французите и всички католици"

Мохамад Джавад Зариф

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е опечален след пожара, съсипал емблематичната катедрала "Нотр дам", и отправи думи на съчувствие "към французите и всички католици", заяви самият той, цитиран от Франс прес.

"Опечален съм от това, че "Нотр дам" е частично разрушена, след като е устоявала на войни и революции в течение на 800 години. Изразяваме съчувствие към французите и всички католици", написа Зариф в Туитър.

Външният министър на Ислямската република нарича парижката катедрала "емблематична сграда, посветена на молитви към нашия единствен Бог и станала по-близка за всички ни благодарение на литературния шедьовър на Юго".

Романите на Виктор Юго, най-вече "Клетниците" и "Парижката Света Богородица", са добре познати на читателската публика в Иран. Върховният ирански лидер аятоллах Али Хаменей не крие възхищението си от френския класик и от друг негов сънародник - писателя нобелист Ромен Ролан.

Опасността от гигантския пожар в "Нотр дам" вече е неутрализирана, но има "съмнения как сградата ще оцелее", заяви днес държавният секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във