Банкеръ Daily

Свят

Иран отказва достъп до ядрените си обекти на инспекторите на МААЕ

Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ одобри днес на среща във Виена резолюция, внесена от "евротройката" (Великобритания, Германия и Франция), в която призовава Иран да предостави незабавен достъп до два обекта и да сътрудничи изцяло с инспекторите, предаде Ройтерс.

МААЕ подозира, че в тези стари обекти е възможно да се съхранява необявен от Техеран ядрен материал.

Резолюцията, срещу която Иран възразява, събра 25 гласа в 35-членния УС. Седем се въздържаха, а представителите на две страни - Китай и Русия, гласуваха "против".

Представителят на Китай каза, че приемането на резолюцията може да нанесе вреда на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. Според руския представител Михаил Улянов резолюцията може да се окаже "контрапродуктивна". В същото време той призова Техеран и МААЕ незабавно да разрешат този спор.

Постоянният представител на Иран при международните организации във Виена Казем Гариб Абади призова членовете на съвета да гласуват срещу този документ, като обясни, че става дума за обекти, закрити още през 2003 г., и че въпросът за тези стари обекти е бил приключен със споразумението от 2015 г. Според Техеран този въпрос сега се поставя отново въз основа на информация, предоставена от Израел, което Иран смята за недопустимо.

Израел, която е яростен противник на международното споразумение с Иран, твърди, че се е добрал до част от "архив" за предишна дейност на Иран по създаване на ядрено оръжие в първите години от този век - период, непокрит от споразумението. Евротройката иска да провери именно резултатите от тази предишна дейност, от която вероятно са останали ядрени материали или следи от тях на въпросните два обекта.

Според Гариб Абади на предишни технически брифинги е било посочено, че тези обекти днес представляват ферма и пустиня и че Иран "няма намерение да предоставя автоматически достъп до тях на основата на голословни обвинения от страна на неговите противници".

По-късно днес в Берлин се събират външните министри на Великобритания, Германия и Франция за преговори по иранската ядрена програма и за положението в Хонконг. Те ще се фокусират върху "търсенето на дипломатическо решение за намаляване на напрежението, за привличане на Иран към отговорност за дестабилизиращата му дейност в региона и за съхраняване на възможността за Иран да намери мирен път напред", се казва в комюнике на Форин офис в Лондон.

Тримата външни министри ще разгледат сътрудничеството на Иран с МААЕ след днешния призив към него да даде цялостен и незабавен достъп на международните инспектори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във