Банкеръ Daily

Свят

Иран отказа на Майк Помпео посещение в страната

Държавният секретар на Съединените щати Майкъл Помпео написа в Туитър, че иранските власти не са му позволили да посети страната. 

Миналата седмица Помпео обяви, че е готов да посети Иран за разговори на фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, което ескалира, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп извади страната от ядреното споразумение, а Вашингтон върна и санкциите. Намерението му беше да разговаря директно с иранския народ. Властите в Техеран обаче настояват, че няма да преговарят със САЩ докато има санкции.

"Ние не се притеснявахме министърът на външните работи Иран Мохаммад Джавад да дойде в Америка, където се радваше на правото да говори свободно. Какво би станало, ако хората му чуят истината?, попита Помпео. 

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че преговори между Иран и САЩ биха били възможни, ако дневният ред може да доведе до осезаеми резултати, но Вашингтон не търси диалог. "Диалог и преговори може да се водят, когато имаме някакъв дневен ред и когато можем да постигнем някакви осезаеми и практически резултати с това", заяви Мусави. 

На 26 юли директорът на Иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи съобщи, че строителството на втория ядрен реактор в атомната електроцентрала Бушер ще започне през август. Вторият реактор е се изгражда в партньорство с Русия. Салехи посочи, че той ще започне да функционира след шест години, а планираният трети ядрен реактор трябва да влезе в експлоатация още две години по-късно.

В началото на месеца пък Техеран обяви, че пристъпва към втора фаза от нарушаването на Съвместния всеобхватен план за действие - както е официалното име на ядреното споразумение от 2015 г. и се отказва от още свои задължения по документа.  До часове започна обогатяване на уран над заложените в спогодбата 3,67% , който ще бъде използван в АЕЦ Бушер.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във