Банкеръ Daily

Свят

Иран обвини европейските страни в предателство

Мохамад Джавад Зариф

Иран обвини днес европейските страни по сделката за ядрената му програма, че са пожертвали "останките" от споразумението заради икономическите си интереси след възможен шантаж от страна на американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Франция, Великобритания и Германия "продадоха останките от споразумението, за да избегнат новите мита на Тръмп", написа в Туитър иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф.

Той преповтаря по този начин изводите от статия във в. "Вашингтон пост", в която се твърди, че Тръмп тайно заплашил трите европейски страни с налагане на 25-процентови мита върху произвежданите от тях автомобили, ако не задействат механизма за уреждане на спорове, предвиден в ядреното споразумение, сключено във Виена през 2015 г.
Франция, Великобритания и Германия задействаха този механизъм във вторник, за да се опитат да заставят Иран да се върне към пълното прилагане на разпоредбите на сделката.

Сега Зариф критикува трите европейски страни. "Ако искате да продадете почтеността си, давайте. Но не твърдете, че го правите заради големи морални или юридически принципи", казва той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във