Банкеръ Daily

Свят

Иран обсъждал в Биариц износа на нефт и банковата сфера

Мохамад Джавад Зариф

Иранската делегация е обсъждала с френската страна вчера в Биариц въпроси, свързани с банковата сфера и износа на нефт. Това съобщи днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от иранската агенция ИРНА, предадоха ТАСС.

Той каза, че миналия петък в Париж ръководената от него иранската делегация, е обсъждала с френския президент Еманюел Макрон и външния министър Жан-Ив Льо Дриан редица въпроси. Но е трябвало да има още един кръг разговори, за да се уточнят някои аспекти, включително в банковата сфера и износа на нефт.

Зариф каза, че разговорите в Биариц са продължили около 4 часа, като през повечето време иранската делегация е говорила с Льо Дриан и френския министър на финансите Брюно Льо Мер. Зариф разговаря вчера в Биариц и с Макрон.

В резултат на американските санкции срещу Иран износът на въглеводороди от Иран намаля трикратно - до 800 000 барела дневно. Миналата година Иран изнасяше 2,6 милиона барела дневно, припомня ТАСС.

Днес иранският външен министър е на посещение в Пекин.

Още миналия петък говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави каза, че Зариф ще посети Китай, Япония и Малайзия. Тази обиколка трябваше да започне вчера, но заради посещението на Зариф в Биариц беше отложена с един ден.

По време на визитата в Пекин Зариф ще обсъди регионални и международни въпроси и въпроси от взаимен интерес с китайските представители. Визитата е по покана на китайския външен министър Ван И.

Facebook logo
Бъдете с нас и във