Банкеръ Daily

Свят

Иран обогатява уран до 4,5 процента, обяви МААЕ

Иран обогатява уран до 4,5 процента, което превишава ограничението от 3,67 процента, предвидено в ядрената сделка със световните сили. Това обяви Международната агенция за атомна енергия на среща на страните членки, предаде Ройтерс. 

Това е второ по ред нарушаване на сделката от 2015 г. в рамките на няколко седмици. Ирански представител пък заяви в понеделник, че страната е надвишила нивото от 4,5 процента.

Иран уверява, че не се стреми към атомна бомба, и уточни, че има за цел да обогатява уран до ниво от около 5 процента - далеч под необходимите 90 процента.

На 1 юли, след аналогично предупреждение от страна на Иран, базираната във Виена агенция от системата на ООН потвърди, че неговите запаси от нискообогатен уран са надхвърлили с малко позволения лимит от 300 килограма. 

Техеран поетапно се отказва от свои задължения по датиращата от 2015 г. ядрена сделка, защото, според него, европейските страни не изпълняват своите ангажименти. Преди година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението и наложи санкции на Иран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във