Банкеръ Daily

Свят

Иран обяви нови действия в разрез с ядреното споразумение

Ръководителят на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи заяви, че Техеран сега е задействал общо 60 усъвършенствани центрофуги ИР-6 в нарушение на сключеното със световните сили ядрено споразумение, предаде Асошиейтед прес.

Днешното съобщение на Салехи означава, че Иран сега използва двойно повече усъвършенствани центрофуги, отколкото се знаеше до момента.

Салехи съобщи за включването на 30-те нови центрофуги по иранската държавна телевизия на днешната 40-а годишнина от превземането на посолството на САЩ в Техеран.

Центрофугата ИР-6 може да произвежда обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо поколение ИР-1, които са разрешени в споразумението.

В ядреното споразумение на Иран се разрешава да ползва само 5060 центрофуги от първо поколение ИР-1 за обогатяване на уран.

Със задействането на подобрените центрофуги Иран допълнително намалява едногодишния срок, който според експерти ще му е нужен за натрупване на достатъчно материали за изработване на ядрено оръжие, ако реши да се сдобие с такова, отбелязва АП.

Салехи заяви, че през последните два месеца производството на нискообогатен уран в Иран се е увеличило десет пъти, предаде ТАСС.

"Не възнамерявахме да предприемем такива стъпки, но погрешната политика на Вашингтон (към Техеран) ни принуди да го направим", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във