Банкеръ Daily

Свят

Иран обещава на САЩ исторически кошмар

Погребението на Касем Солеймани

Иранският Върховен съвет за национална сигурност представи 13 варианта за отговор на убийството на командира на Ислямската революционна гвардия Касем Солеймани от САЩ. Това заяви във вторник секретарят на Съвета за сигурност Али Шамхани, цитиран от ТАСС.

Шамхани добави, че дори и най-слабият вариант от тях може да бъде исторически кошмар за САЩ. Според него „американците знаят, че са уязвими, ако Иран реши да отмъщава“.

"Ако американските сили не искат да напуснат региона сами, тогава ще ги принудим да направят това", заяви той. 

Отношенията между САЩ и Иран рязко се влошиха след удара на американските въздушни сили в района на летището в Багдад в нощта на 3 януари, в резултат на което загина генерал Солеймани. Техеран обеща на Вашингтон да отговори категорично на това.

Междувременно с викове "Смърт на Америка" жителите на иранския град Керман се събраха днес за погребението на Касем Солеймани, настоявайки за отмъщение. Центърът на Керман - родното място на генерала, беше залят от човешко море, както беше и в Техеран и другите ирански градове, през които премина кортежът с ковчезите на генерала и неговите съратници, съобщи АФП.

Процесът на "експулсиране на САЩ от региона" започна, заяви пред множеството в Керман дивизионен генерал Хосейн Салами, главнокомандващият на корпуса на Гвардейците на Ислямската революция. "Мъченикът Касем Солеймани е по-могъщ и по-жив след смъртта си" и "по-опасен за врага", заяви той, пред ковчезите, изложени за народно поклонение сред венци от цветя на градския площад "Азади" (Свобода). "Нашата воля е твърда. Казваме на нашите врагове, че ще отмъстим, и че ако (те ударят отново), ще запалим онова, което те обожават. Те самите добре знаят за кои места говоря", добави той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във