Банкеръ Daily

Свят

Иран не може да действа безнаказано, заяви Байдън

Американският президент Джо Байдън каза, че Иран не може да действа безнаказано и предупреди Техеран "да внимава", запитан какво послание изпраща на ислямската република с въздушните удари в Сирия, предаде Ройтерс.

"Не може да действате безнаказано. Внимавайте", каза Байдън пред журналисти докато пътуваше, за да направи оглед на щетите от тежката зимна буря в щата Тексас.

В четвъртък САЩ извършиха одобрени от Байдън въздушни удари срещу обекти на подкрепяни от Иран милиции в Източна Сирия. Те бяха в отговор на ракетни атаки срещу американски цели в Ирак.

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза на брифинг за придружаващите президента журналисти, че САЩ са отворени за дипломатически диалог с Иран, но нямат намерение да смекчават едностранните санкции срещу Техеран.

САЩ са отворени за дипломатически контакти и са готови да седнат на масата за преговори и да водят консултации с нашите партньори във формат пет плюс едно (постоянните членове на Съвета за сигурност и Германия), както и с Иран, каза Саки.

Но не се готвим да правим стъпки, за да смекчим санкциите, подчерта прессекретарят. Сега чакаме отговор от иранците на отправената от европейците покана за преговори и това е последното, което съм чула по темата, уточни Саки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във