Банкеръ Daily

Свят

Иран към Тръмп: Как сте на страната на иранците, след като убихте техния герой?

Иран отвърна в Туитър на предупрежденията, отправени в същата социална мрежа от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ДПА.

"НЕ УБИВАЙТЕ ВАШИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ", написа днес Тръмп, след като вчера иранската полиция разпръсна в Техеран митинги на студенти, събрали се да почетат паметта на 176-те човека, загинали при свалянето по погрешка на украински пътнически самолет от иранската противовъздушна отбрана.

"Хиляди хора вече бяха убити или хвърлени в затвора от вас, целият свят ви гледа. И което е по-важно, САЩ ви гледат", предупреди той, визирайки протестите през ноември в Иран, избухнали след увеличаването на цената на бензина и в които според неправителствената организация "Амнести интернешънъл" са били убити над 300 души.

Тръмп постна своя туит на английски и на фарси.

В отговор говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави написа в Туитър, че Тръмп "не е упълномощен да обижда древния персийски език". "Между другото, дали наистина сте на страната на милионите иранци, чийто герой (генерал Касем Солеймани) току-що убихте (при американски въздушен удар в Ирак), или сте срещу тях?!", добави Мусави.

Иранският президент Хасан Рохани каза, че ракетните удари, които страната му нанесе по бази с американски войници в Ирак, са били в отговор на действията на Съединените щати, предаде ТАСС.

"Никога не сме се стремели към разпалване на война в региона и затова проведохме операция против американските бази само в отговор на престъпната дейност на САЩ", заяви Рохани на среща с пакистанския министър на външните работи Шах Махмуд Куреши. Той даде да се разбере, че Иран "е напълно готов да защитава своите интереси".

"Сега всички трябва да осъзнаят, че диалогът и тясното сътрудничество между мюсюлманските народи и държави в региона ще донесат полза на всички", подчерта иранският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във