Банкеръ Daily

Свят

Иран "конфискува" британски танкер, ударил рибарски кораб

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция обяви, че е задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток, предадоха световните агенции. В съобщение на корпуса се казва, че корабът е бил "конфискуван", пояснява Франс прес.

Корабът "Стена Имперо" е бил задържан от военноморските сили на корпуса заради "неспазване на международния морски кодекс" по искане на пристанищните и морски власти на иранската провинция Хормозган, се казва в комюнике на корпуса, качено в сайта му Сепанюз.

В изявление на собственика на танкера се казва, че той е бил задържан от "малки плавателни съдове и хеликоптер" около 15 ч по Гринуич вчера и сега е насочен северно към Иран, допълва ДПА.

На борда на кораба има 23-членен екипаж. Екипажът на танкера включва 18 индийски моряци, включително капитана, и петима други от Русия, Филипините и Литва, уточниха иранските власти, цитирани от Франс прес.

Екипажът "Стена Имперо" ще остане на борда на кораба в пристанище Бандар Абас до края на разследването на инцидент с ирански риболовен кораб, съобщи днес иранската агенция Фарс.

Танкерът "беше въвлечен в инцидент с ирански риболовен кораб. Когато корабът изпрати сигнал за бедствие, танкерът под британски флаг го игнорира", заявил началникът на ведомството, отговарящо за пристанищата в южната иранска провинция Хормозган, Аллахморад Афифипур. "В момента танкерът е в иранското пристанище Бандар Абас и всички 23 членове на екипажа ще останат на борда му докато приключи разследването" на инцидента, добавил той.

Иранската агенция ИРНА съобщи, цитирана от Асошиейтед прес, че танкерът бил задържан, защото се сблъскал с риболовния кораб и му причинил щети, след което не отговорил на сигналите за бедствие на малкия морски съд. Риболовният кораб информирал иранската Организация за морските пристанища, която от своя страна сигнализирала на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тази нощ кораби на революционните гвардейци ескортирали танкера до Бандар Абас, за да бъде извършено разследване на инцидента, съгласно регламента за морския транспорт, уточнява ИРНА.

По-рано този месец Великобритания задържа ирански петролен танкер край Гибралтар за предполагаемо нарушение на санкциите срещу Сирия. Супертанкерът "Грейс 1" бе задържан на 4 юли от британски морски пехотинци до бреговете на Гибралтар по подозрение в нарушаване на международните санкции срещу режима на президента Башар Асад в Сирия.

Техеран отхвърли тези обвинения и осъди акта на задържане на кораба като "пиратство" срещу плавателния съд, превозващ 2,1 млн. барела суров петрол.

След задържането на танкера четирима членове от екипажа от индийски произход бяха арестувани и разпитани от властите на Гибралтар, след което бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения, припомня АФП.

Върховният съд на Гибралтар по-рано днес удължи срока на задържане на иранския танкер "Грейс 1" с още 30 дни, до 15 август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във