Банкеръ Daily

Свят

Иран има най-малко десет бази в Сирия

Ирански военни в Сирия

Израелското военно разузнаване и сателитни технологии са открили най-малко десет ирански военни бази в Сирия в момент, когато заплахата от война между Израел и Иран нараства, пише британският в. "Таймс".

В базите са разположени десетки хиляди войници от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, който провежда операции в чужбина, а също ракети и транспортни средства за подкрепяне на ливанската шиитска организация Хизбула.

Според израелски медии военното разузнаване е предало на правителството доклад, в който се казва, че "две силни стратегически тенденции са обречени да се сблъскат: иранската настойчивост за установяване на военно присъствие в Сирия и израелската настойчивост за предотвратяването му".

"Имам съобщение за вас днес, то е много просто", заяви израелският министър-председател Бенямнин Нетаняху миналата седмица пред влиятелната лобистка организация Американско-израелски комитет по обществени въпроси. "Трябва да спрем Иран, ще спрем Иран", каза той.

Доскоро дългосрочното значение на разполагането на военни сили от Иран в Сирия беше спорно. Първоначално Иран изпрати съветници и бойци от Хизбула през 2012-2013 г., когато бунтовниците най-напред извършиха набези срещу правителството на сирийския президент Башар Асад. Официално те бяха на мисия да "защитят светините" - шиитски места за поклонение, застрашени от сунитски бунтовници, включително групировката "Ислямска държава", отбелязва "Таймс".

Оттогава те са се установили в бази в Сирия, а Израел смята, че те ги използват като междинни пунктове за изграждане на ракетния арсенал на Хизбула, който според Иран наброява над 100 000 ракети. Те също така спонсорират милиции, действащи в Южна Сирия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във