Банкеръ Daily

Свят

Иран и Русия започват общо военноморско учение

Иран и Русия започнаха съвместно военноморско учение в Индийския океан, целящо да укрепи сигурността на морската търговия в региона, съобщи днес иранската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Подразделения на иранските военноморски сили и на мощния флот на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) ще вземат участие в учението, наречено "Иранско-руски пояс за морска сигурност 2021", и обхващащо зона от близо 17 000 км в северната част на Индийския океан.

Според иранския адмирал Голамреза Тахани, който е говорител на учението, руски ескадрен миноносец, логистичен кораб и хеликоптер ще участват в маневрите. Това е второто подобно съвместно руско-иранско учение от 2019 г., когато двете държави заедно с Китай проведоха четиридневни маневри.

Иран иска да засили отбранителното сътрудничество с Пекин и Москва на фона на регионалното напрежение със САЩ. През последните няколко месеца Ислямската република увеличи военните учения, с което страната иска да окаже натиск върху американския президент Джо Байдън по въпроса за ядрената сделка, след изявленията на американският лидер, че САЩ могат да се върнат в нея.

"Когато могъщите руски военноморски сили провеждат учения с военноморските сили на армията на Ислямската република и с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, това изпраща ясно послание", заяви адмирал Хабибола Саяри, цитиран от ИРНА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във