Банкеръ Daily

Свят

Иран и Ливан отхвърлят мирния план на САЩ за Близкия изток

Джаред Къшнър, авторът на мирния план

Говорителят на иранското външно министерство каза днес, че мирният план на САЩ за Близкия изток, чиято икономическа част ще бъде представена тази седмица на международна конференция в Бахрейн, е "срамен" и "обречен на провал", предаде Ройтерс.

"Тази конференция и продажбата на Палестина няма да доведат до никъде", каза Абас Мусави, цитиран от информационната агенция ИСНА.

Мусави критикува също Андрю Мърисън - британският министър за Близкия изток във Форин офис, за вчерашните му думи след визита в Техеран. Мърисън каза, че Иран почти сигурно носи отговорност за неотдавнашните атаки срещу танкери в Оманския залив.

"Това, което Мърисън каза след срещите, не е конструктивно. Изглежда Великобритания е на страната на Америка заради вътрешните си проблеми и кризата с Брекзит", посочи Мусави.

Председателят на ливанския парламент Набих Бери каза вчера, че Ливан няма да бъде подмамен от плана на САЩ за инвестиране на милиарди в страната в замяна на устройване на палестинските бежанци.

Планът на президента на САЩ Доналд Тръмп за решаване на израелско-палестинския конфликт, който трябва да бъде представен от неговия зет Джаред Къшнър на конференция в Бахрейн, предвижда инвестиции за 50 милиарда долара, които да дадат тласък на палестинската икономика и на икономиките на съседните арабски държави.

Планът обаче се сблъска със силно отхвърляне в арабския свят, макар че някои държави в Персийския залив призоваха да му бъде даден шанс.

Ливанските партии отдавна са на позиция, че палестинските бежанци не могат да бъдат приети за постоянно в страната, което е смятано от мнозина за цел в плана на Къшнър.

"Онези, които смятат, че размахването на милиарди долари може да примами Ливан, който изпитва тежестта на задушаваща икономическа криза, да отстъпи или да се пазари с принципите си, грешат", каза Бери в изявление, разпространено от офиса му.

Той добави, че отхвърлянето на устройването на палестинските бежанци в Ливан, които трябва да имат право да се завърнат, е водещо в тези принципи.

Идеята за постоянно заселване на главно сунитски мюсюлмански бежанци е много чувствителна тема в Ливан и поражда страхове от нарушаване на религиозния баланс в страната.

Ливан поддържа система за споделяне на властта между множеството религиозни секти, които водиха война между 1975 и 1990 г. с участието на палестински фракции.

Данните за палестинското население в Ливан варират. Докато ООН смята, че са регистрирани около 470 000 палестинци, официално преброяване през 2017 г. установи около 175 000 живеещи в Ливан палестински бежанци.

Планът на САЩ предвижда повече от половината от 50-те милиарда долара да бъдат предоставени за палестинските територии за период от 10 години. Шест милиарда ще бъдат за Ливан, 7,5 милиарда - за Йордания и 9 милиарда за Египет.

Къшнър каза в събота за Ройтерс, че Вашингтон се надява богатите държави в Персийския залив и страните от Европа и Азия да осигурят голяма част от средствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във