Банкеръ Daily

Свят

Иран готов да сваля още американски дронове

Хосейн Ханзади

Командирът на иранските военноморски сили контраадмирал Хосейн Ханзади предупреди днес САЩ, че Техеран може да свали още американски безпилотни военни самолети, съобщи частната иранска агенция Тасним.

"Врагът изпрати своите най-усъвършенствани, най-умни и най-сложни самолети за наблюдение в забранената зона и всички видяха свалянето на безпилотното летателно средство", заяви адмиралът в реч в провинция Фарс. "Можем да заявим с увереност, че този съкрушителен отговор може да бъде повторен и врагът е наясно с това", подчерта той.

През миналата седмица Иран свали американски военен безпилотен дрон над Ормузкия пролив, което предизвика остър отговор от страна на САЩ. Президентът на САЩ Доналд Тръмп първо нареди да се извърши ответна атака срещу Техеран, но по-късно отстъпи от предложения удар в полза на налагането на нови санкции срещу Иран, която се очаква да бъдат обявени по-късно днес.

Великобритания не мисли, че САЩ или Иран искат война, но е силно разтревожена от възможно избухване на война по случайност, каза днес британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

"Много сме разтревожени: не мислим, че която и да е от двете страни иска война, но сме силно обезпокоени, че може да се стигне до случайна война, и правим всичко възможно, за да успокоим обстановката", заяви Хънт по радио Би Би Си.

По думите му Великобритания поддържа близък контакт със САЩ за "много опасната ситуация в Залива".

"Правим всичко възможно, за да успокоим ситуацията", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във