Банкеръ Daily

Свят

Иран е започнал да изтегля силите си от Сирия

Иран постепенно се изтегля от Сирия в отговор на израелските въздушни удари и растящото вътрешнополитическо недоволство заради слабата иранска икономика и реакцията на Техеран към пандемията от новия коронавирус, заяви израелската армия, цитирана от Асошиейтед прес.

След избухването на сирийската гражданска война Израел многократно е нанасял въздушни удари по ирански военни сили в тази страна и по доставки на усъвършенствани оръжия на подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, която също е пратила свои бойци в Сирия.

Според израелските военни ирански сили в Сирия се изтеглят към по-отдалечени райони, където са с намалена численост. Това изтегляне не е масирано, но е безспорно, казаха те. Според тях оттеглянето се дължи отчасти на растящото в Иран недоволство от икономическия срив заради санкциите на САЩ и неспособността на властите да овладеят разпространението на новия коронавирус.

Сирийски съд наложи срещу едрия бизнесмен Рами Махлуф временна забрана да напуска страната, съобщи министерството на правосъдието на Сирия в страницата си във Фейсбук в четвъртък, предаде Ройтерс. През тази седмица сирийското правителство реши да изземе активи, притежавани от Махлуф - братовчед на президента Башар Асад и един от най-богатите хора в Сирия - както и активи на съпругата и децата му.

Според правителството телекомуникационната компания на Махлуф "Сириятел" има дългове от около 77 милиона долара.

Махлуф определи запорите като незаконни и като опит на правителството да отнеме компанията му. Безпрецедентният публичен сблъсък разкри рядко разцепление в управляващата върхушка, отбелязва Ройтерс.

Според съдебната заповед от четвъртък забраната за напускате на страната срещу Махлуф е наложена по искане на министерството на телекомуникациите и ще бъде отменена, ако бизнесменът погаси просрочените си задължения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във