Банкеръ Daily

Свят

Иран е задействал модерни подземни центрофуги за обогатяване на уран

Иран е задействал модерни центрофуги за обогатяване на уран, които са разположени под земята в ядрения обект в Натанз, в поредно нарушение на сключеното с големите сили ядрено споразумение, се казва в доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Ройтерс.

Натанз е главният обект за обогатяване на уран в Иран и според източник на в. "Ню Йорк таймс" президентът на САЩ Доналд Тръмп неотдавна е искал варианти за нанасяне на удар по него.

В иранското ядрено споразумение е записано, че Иран може да обогатява уран само с машини ИР-1 от първо поколение и че това са единствените центрофуги, които може да се ползват в центъра в Натанз.

В доклад на МААЕ от миналата седмица се казва, че Техеран е инсталирал в Натанз клъстър от машини ИР-2, преместени от надземен обект, където вече се е обогатявал уран в нарушение на ядреното споразумение.

Иран автоматично ще възобнови изпълняването на задължението си по ядреното споразумение, ако бъдещото правителство на Джо Байдън отмени въведените през 2018 г. американски санкции срещу Иран, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Франс прес.

"Може автоматично да се направи нещо. САЩ могат да спазват своите задължения и ние ще спазваме нашите. За тази цел не са необходими нито преговори, нито поставяне на условия", каза Зариф.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън каза, че иска промяна в политиката на "максимален натиск" над Иран, която води сегашното правителство на Доналд Тръмп.

През май 2018 г. Тръмп едностранно изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, което беше сключено във Виена три години по-рано, възобнови отменените от споразумението американските санкции и прибави нови.

В отговор на това Техеран постепенно престана да изпълнява повечето си ангажименти по споразумението, като заявява, че е готов отново да ги спазва изцяло, ако САЩ отново започнат да спазват резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която валидира иранското ядрено споразумение.

Ако Вашингтон отново започне да спазва ангажиментите си, ще действаме бързо, заяви Зариф.

"Много е хубаво, че Байдън иска да се върне (в иранското ядрено споразумение), но трябва да е ясно, че Иран няма да приеме никакви условия", добави иранският външен министър.

Преди президентските избори в САЩ на 3 ноември Байдън заяви, че иска да върне страната си в иранското ядрено споразумение, при условие че Иран отново започне "строго да спазва ангажиментите си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във