Банкеръ Daily

Свят

Иран е получил съобщение от Тръмп, че го чака американско нападение

Иран е получил снощи чрез Оман съобщение от президента на САЩ Доналд Тръмп, че заплашва американско нападение, заявиха ирански служители, цитирани от Ройтерс.

"В посланието си Тръмп каза, че е против каквато и да е война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни въпроси . . . той ни даде кратък срок за отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че върховният водач (аятолах Али) Хаменей трябва да вземе решението по този въпрос", каза един от служителите, пожелали анонимност.

Друг служител заяви: "Дадохме да се разбере, че нашият водач е против всякакви разговори, но посланието му ще бъде предадено, за да вземе решение . . . Обаче казахме на оманския служител, че всяко нападение срещу Иран ще има регионални и международни последици."

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че Русия призовава САЩ да не предприемат безразсъдни действия по отношение на Иран, предаде ТАСС. "Опасността от конфликт не е отминала и ние отново призоваваме отговорните фигури, ако още има такива във Вашингтон, да помислят за последиците", заяви той по повод информацията на в. "Ню Йорк таймс", че Тръмп одобрил нанасяне на удар по Иран, но после отменил решението си.

След като Вашингтон забрани на американските авиокомпании да минават през контролираното от Техеран въздушно пространство над Персийския и Оманския залив, и компании от други страни се отказаха да летят в района.

Холандската авиокомпания Ка Ел Ем няма да лети над Ормузкия проток до ново нареждане, предадоха световните агенции. В изявление на компанията се казва, че това решение се взима от съображения за сигурност и повод е инцидентът с американския военен дрон, свален от Иран.

Австралийската компания Кантас каза, че нейните самолети ще минават по други трасета в Близкия изток, за да избегнат Оманския залив и Ормузкия проток. Промяната ще засегне полетите между Лондон и Австралия и няма да повлияе на продължителността им, се уточнява в изявление на компанията.

Компаниите Малейжа еърлайнс и Сингапур еърлайнс също обявиха, че променят маршрутите на полетите си, за да избегнат рисковата зона.

Германската авиокомпания Луфтханза днес също каза, че самолетите й няма да прелитат над Ормузкия проток и Оманския залив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във