Банкеръ Daily

Свят

Иран е подновил обогатяването на уран

Иран е подновил обогатяването на уран в своята подземна инсталация Фордо. Това е поредно нарушение от иранска страна на ядрената сделка със световните сили. Това се посочва в тримесечен доклад на Международната агенция за атомна енергия.

В доклада се посочва, че иранските запаси от обогатен уран продължават да се увеличават и надхвърлят лимитите от сделката. Към 3 ноември тези запаси са възлизали на 372,3 килограма, след като на 19 август т.г. те са били 241,6 кг, също над лимита от 202,8 кг. Инспекторите на МААЕ са открили следи от уран на обект в Иран, който не е бил деклариран като ядрен.

В събота заместник-министърът на външните работи на Иран Аббас Аракчи заяви, че Иран няма да отстъпи пред САЩ, независимо от оказвания натиск.  Той заяви, че в условията на икономическа война Техеран не води преговори. Първо трябва да има прекратяване на огъня и за двете страни, за да могат те да се върнат на изходните си позиции. Иран е готов за това, категоричен е Аракчи.

Миналата година САЩ излязоха от сделката с Иран по ядрената програма и възобновиха санкциите срещу държавата. Техеран заяви за поетапно съкращаване на своите задължения в рамките на споразумението, което европейските участници в него се опитват да запазят. В същото време Иран започна да инжектира уранов газ в центрофугите в обекта Фордо.

Това е четвъртата стъпка  към намаляване на ангажиментите си по ядрения договор от 2015 г. Фордо се намира на 25 километра североизточно от свещения за шиитите град Кум. Обектът е защитен от планини и противовъздушни оръжия и други укрепления. Той е с размер на футболно игрище, достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги. Според САЩ обектът е за военни цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във