Банкеръ Daily

Свят

Иран е надхвърлил лимита си от обогатен уран

Запасите на Иран от обогатен уран са надхвърлили лимита от 300 кг, предвиден от ядреното му споразумение със световните сили, каза днес външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Той потвърди, че Иран е превишил ограничението от 300 кг уранов хексафлуорид (UF6). Според говорителя на външното министерство Абас Мусави, обаче, стъпките, които Иран предприе към излизане от ограниченията и ангажиментите си по споразумението от 2015 г. са "обратими".

Говорител на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран е превишил лимитите, определени в сделката за ядрената му програма.

Обогатяването на уран до ниско равнище от 3,6 процента е първа стъпка в процес, който може да позволи на Иран да натрупа достатъчно високообогатен уран за създаване на боен ядрен заряд. Миналата сряда МААЕ удостовери, че Иран има около 200 кг нискообогатен уран, малко под разрешения със споразумението лимит от 202,8 кг, съобщиха за Ройтерс трима дипломати, които следят работата на агенцията.

Ирански официални лица заявиха няколко пъти през последните дни, че Ислямската република е на път да надвиши лимита на обогатен уран, след като подписалите споразумението страни не успяха да удовлетворят искането на Техеран да го защитят от подновените санкции на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във