Банкеръ Daily

Свят

Иран е готов за справедливи преговори, но не и за капитулация

Иран е готов за справедливи преговори, но не и за капитулация, заяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс.

Той не уточни какви преговори има предвид, но изглежда говореше за възможни преговори с Вашингтон. Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп се изтегли от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, но заяви, че е готов да преговаря с Иран.

"Докато аз съм начело на изпълнителната власт в страната, ние сме напълно готови за справедливи, законни и честни преговори за решаване на проблемите", се казва в изявлението на Рохани, цитирано на официалния му сайт. "Но в същото време не сме готови да седнем на масата за капитулация под маската на преговори", предупреди иранският президент.

Освен това Рохани обвини Саудитска Арабия и Израел, че се опитват да попречат на постигането на окончателно споразумение за ядрената програма на Иран, отбеляза ТАСС.

Иранският президент добави, че светът трябва да е благодарен на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция за усилията му за защита на морските пътища в Ормузкия залив. Техеран не се стреми да повишава напрежението в региона, но "няма да позволи на никого да нарушава безопасността на Персийския залив и Ормузкия проток". "Ако американски дронове нарушат отново иранското въздушно пространство, отговорът ще бъде аналогичен на предишния", подчерта Рохани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във