Банкеръ Daily

Свят

Иран: Договореното от Русия и САЩ примирие в Сирия да се разшири

Договореното от САЩ и Русия спиране на огъня в Югозападна Сирия трябва да обхване цялата страна, заяви днес говорител на иранското министерство на външните работи, цитиран от Ройтерс.

След срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин на форума на Г-20 в Хамбург в петък САЩ Русия и Йордания обявиха, че е постигнато споразумение за примирие и "деескалация" в Югозападна Сирия. То влезе в сила вчера по обяд.

"Споразумението може да е ползотворно, ако бъде разширено върху цялата територия на Сирия и включи цялата зона, която обсъждахме на преговорите в Астана за деескалация на напрежението", заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми. Той отбеляза, че целта на Иран е да бъдат запазени суверенитетът и сигурността на Сирия, и подчерта, че по тази причина режимът на прекратяване на огъня не може да се ограничава до едно-единствено място. "Никое споразумение не може да бъде успешно, ако не взима предвид реалностите на терена", предупреди Гасеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във