Банкеръ Daily

Свят

Иран дава по 150 000 долара за жертвите на сваления украински самолет

Иранското правителство отпусна по 150 000 долара за семействата на всяка от 176-те жертви от украинския пътнически самолет, свален в иранското въздушно пространство през януари, предаде Ройтерс, като се позова на официалната агенция ИРНА.

Правителството ще изплати по 150 000 долара или еквивалентната сума в евро на семействата на всяка от жертвите от украинския самолет, съобщи ИРНА. Изплащането трябва да стане преди първата годишнина от инцидента, заяви иранският вицепрезидент по правовите въпроси Лая Джунейди. Правителството ще изплати парите на роднините на жертвите независимо от тяхната раса или националност в съответствие с международните норми, подчерта тя.

Самолетът Boeing 737-800 на авиокомпания "Международни авиолинии на Украйна", изпълняващ полет Техеран - Киев, се разби малко след излитането от летището на Техеран на 8 януари. Сред 176-те загинали има граждани на Канада, Иран, Афганистан, Великобритания, Германия, Швеция и Украйна. На 11 януари иранските военни обявиха, че са свалили самолета, прелитащ в близост до военен обект, погрешка вземайки го за вражеска цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във