Банкеръ Daily

Свят

Иран: Базите на САЩ в Афганистан, ОАЕ и Катар, както и самолетоносачите им, са в обсега на ракетите ни

Американските бази в Афганистан, ОАЕ и Катар, както и самолетоносачите в Залива са в обсега на иранските ракети, съобщи командващият на Военно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция - най-елитната част от иранските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.

"Те са в обсега на нашите ракети и ние можем да нанесем удар по тях, ако те (американците) предприемат действия", каза генерал Амирали Хаджизаде, цитиран от агенция Тасним. Той уточни, че гвардейците са подобрили прецизността на своите ракети и посочи по-конкретно, че сега те са способни да нанесат удар по ВВС базите "Ал Удейд" в Катар, "Ал Дафра" в ОАЕ, както и по базата на американските войски в Кандахар, Афганистан.

През октомври Хаджизаде заяви, че Иран е увеличил обсега на своите противокорабни ракети и сега е в състояние да поразява противникови цели на разстояние 700 км.

Отношенията между САЩ и Иран се изостриха след идването на власт в САЩ на Доналд Тръмп. Новият президент неведнъж обвини Техеран в дестабилизация на обстановката в региона и в подкрепа за международния тероризъм. През май т.г. той обяви, че САЩ излизат от международното споразумение за ограничаване на ядрената програма на Иран с аргумента, че то не налага ограничения върху неговата ракетна програма, нито върху подкрепата на Техеран за неговите протежета в Сирия, Йемен, Ливан и Ирак.

Иранското правителство отказва да преговаря с Вашингтон за своите военни възможности и арсенали и в частност за ядрената си програма, ръководена от революционните гвардейци, с аргумента, че тя е чисто отбранителна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във