Банкеръ Daily

Свят

Иран арестува британския заместник-посланик

Според съобщения в местните медии от днес заместник-посланикът на Великобритания в Иран е бил арестуван, съобщи ДПА.

Дипломатът е бил проследен от разузнавателната служба на иранската Революционна гвардия и е обвинен в шпионаж, съобщи информационната агенция Taсним. 

Твърди се, че дипломатът е взел почвени проби от забранена централна пустинна зона без разрешение. Сред обвиненията е и това, че задържаните са се намирали в район, където иранските революционни гвардейци са извършвали тестове с ракети. Според съобщенията той трябва да бъде експулсиран от страната.

Агенция ФАРС съобщи също, че са арестувани още няколко души. Британските официални лица не потвърдиха ареста.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство не направи коментар по информациите в иранските медии, че заместник-посланик Джайлс Уитакър е бил арестуван.

Иранските медии също така посочиха полски учен от университета Коперник, Полша, като един от обвинените чужденци. Той също е обвинен, че е взел проби от почва, вода и сол от забранена зона, информира АП.

В миналото Иран е арестувал лица с двойно гражданство и лица със западни връзки, често по обвинения в шпионаж, и ги е използвал като разменна монета в разговорите по други въпроси, като например ядрените преговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във