Банкеръ Daily

Свят

Ирак поиска помощ от ООН за разследване на "Ислямска държава"

Ирак поиска от ООН да му помогне да събере доказателства за престъпленията, извършени от организацията "Ислямска държава", чрез резолюция, която да допринесе за изправянето на терористичните банди пред правосъдието, предаде Франс прес.

В писмо до световната организация от 9 август иракският външен министър Ибрахим Джаафари отбеляза, че престъпленията, извършени от "Ислямска държава" срещу цивилни, и разрушаването на инфраструктурата и на археологически обекти са престъпления срещу човечеството, изискващи техните автори да бъдат изправени на съд. Ирак би искал да се възползва от опита на международната общност в това отношение и затова подготвя заедно с Великобритания проекторезолюция, се казва в писмото.

Заместник-постоянният представител на Обединеното кралство в ООН Джонатан Алън заяви пред медиите, че приемането от Съвета за сигурност на такава резолюция е много важно, за да не остане ненаказано нито едно престъпление на "Ислямска държава".

Адвокатката Амал Клуни, съпруга на американския актьор Джордж Клуни, която в момента защитава язидите, похвали инициативата на иракското правителство. "Язидите и другите жертви на "Ислямска държава" настояват за правосъдие. Надявам се, че писмото на иракското правителство ще отбележи началото на края на безнаказаността за геноцида и другите престъпления, извършени от "Ислямска държава" в Ирак и по света", пише Амал Клуни в специална декларация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във