Банкеръ Daily

Свят

Ирак и Мали са застрашени от водни конфликти

Система за прогноза на водни конфликти заработи към ООН

Изследователи от шест организации разработиха система, която прогнозира с година напред водни конфликти, които могат да доведат до насилие. Това предава изданието "Гардиън". 

Първата по рода си платформа "Вода, Мир и Сигурност" беше представена преди месец на Съвета за сигурност на ООН и вече функционира. Тя е финансирана от холандското правителство и комбинира данни за околната среда като валежи и неуспех при реколтата с информация за политически, икономически и социални фактори.

Средството е достъпно онлайн за ползване от обществото, но е насочено най-вече към политиците, както и хората в регионите, които са подложени на недостиг на вода.

Системата вече е предвидила конфликти, които вероятно ще се случат през 2020 г. в Ирак, Иран, Мали, Нигерия, Индия и Пакистан. Разработчиците твърдят, че има 86% успеваемост при идентифициране на конфликтни зони, където могат да възникнат поне 10 смъртни случая. В момента инструментът се фокусира върху горещи точки в Африка, Близкия Изток и Югоизточна Азия.

Нарастващото глобално търсене на вода вече създава напрежение - сред общностите, между фермерите и жителите на градовете, между хората и правителствата. Очаква се напрежението да се увеличи, тъй като недостигът на вода става реалност за повече хора. Според ООН до 2050 г. до 5 милиарда души могат да изпитат недостиг на вода.

"Моделът на системата е "обучен" да идентифицира модели с помощта на исторически данни за конфликт на насилие и политически, социален, икономически, демографски и воден риск“, казва Чарлз Айлътнд, старши експерт по водите в Института за световни ресурси, част от партньорите на създателите на системата. Идентификацията става чрез над 80 индикатора и връщана назад до 20 години, за да използва корелациите между променливите през годините и, за да предскаже конфликт.

Ирак и Мали - две държави в риск

Малийските фермери, скотовъди и рибари са в клопка, заради намаляването на водното ниво на река Нигер. В същото време иракски протестиращи излязоха на улицата миналата година, след като над 120 000 души бяха хоспитализирани след пиене на замърсена вода.

От климатични организации са загрижени за плановете на правителството на Мали и съседните на нея страни във връзка с изграждането на язовир и напоителни канали. Това ще повлияе на наличността на вода във вътрешната делта на Нигер и ще засегне повече от 1 милион земеделци, животновъди и рибари, които са напълно зависими от вътрешната делта на Нигер. 

А в Ирак проблемите с водата и неподобряването на водните услуги „пряко заплашва нестабилния мир на Ирак“, казва Джесика Хартог, експерт по изменение на климата.

В Сирия недостигът на вода и меко казано слабата реколта предизвикаха изселване от селските райони към градовете, като изостриха гражданската война. В Иран жителите в Хорамшахр и Абадан протестираха заради замърсената питейна вода.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във