Банкеръ Daily

Свят

Йоурова: Путин трябва да е начело на санкциите

Вера Йоурова

Руският президент Владимир Путин трябва да е част от санкционния списък срещу Русия и е било грешка той да бъде изключен, каза днес заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, предаде Ройтерс.

"Владимир Путин трябва да е първи в списъка", каза за чешкия ежедневник "Хосподарске новини" Йоурова, която е еврокомисар по ценностите и прозрачността.

"Винаги възниква въпросът дали това е професионално изкуство на дипломацията или слабост. Аз лично виждам второто", коментира тя по повод изключването на Путин от санкциите, договорени вчера от външните министри на Европейския съюз.

Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, съобщи снощи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Брюксел е договорил новите ограничителни мерки в координация със САЩ, Великобритания и Канада, заяви той. ЕС също така забранява бизнес отношенията си с Луганската и Донецката народна република и ограничава достъпа на Русия до финансовите и капиталовите пазари на ЕС, каза Борел.

"Санкциите ще навредят на Русия и ще й навредят много", заяви Жозеп Борел пред репортери, като добави, че сред целите са замразяване на активи и забрана за издаване на визи за 351 членове на долната камара на руската Дума, които призоваха президента Владимир Путин да признае двата региона за независими.

ЕС също така включи в черния списък 27 физически и юридически лица, включително банки и организации, които финансират операциите на Русия в Донбас. Руският президент Владимир Путин обаче не е включен в списъка със санкции на ЕС.

Борел приветства решението на Германия да спре сертифицирането на "Северен поток-2".

Върховният представител на ЕС предупреди Минск, че е готов да наложи санкции срещу беларуски служители, които подкрепят действията на Русия. "Следим отблизо и следващата стъпка на Беларус, която подкрепя действията на Русия по отношение на териториалната цялост на Украйна. Готов съм да предложа мерки срещу онези (в Беларус - бел. ред.), които подкрепят руското правителство и се облагодетелстват от него", заяви Борел. Той допълни, че санкциите срещу Русия могат да бъдат удължени, ако конфликтът в Донбас продължи да ескалира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във