Банкеръ Daily

Свят

Йотингер пред Европарламента: Не съм нетолерантен

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер отхвърли като неоснователни критиките срещу него в лобизъм и нетолерантност. В продължение на два часа и половина той отговаря на въпроси на депутати в ЕП, които оценяват готовността му да заеме ресорите на подалата оставка Кристалина Георгиева – бюджет и човешки ресурси.

Само 1 от общо 42-мата евродепутати от три различни комисии отявлено атакува новия комисар по бюджета заради „расистки“ и „ксенофобски“ изказвания по време на реч в Хамбург миналата година. Гюнтер Йотингер, който трябва да отговаря и за персонала в ЕК, смирено се извини пред депутатите за коментарите си по повод китайците, жените и хомосексуалните бракове и подчерта, че дискриминацията по никакъв начин не е сред методите му на работа.

Германецът обеща равни права за хората с различна ориентация при назначенията в Комисията и да продължи мерките на предшественичката му Кристалина Георгиева за увеличаване броя на жените на ръководни постове.

Няколко пъти Йотингер беше попитан за пътуването му в частен самолет заедно с германския бизнесмен Клаус Магнолд, което Еврокомисията отказа да признае като официална среща с лобист.

"Аз съм напълно независим от лобистки групи. Нямам акции в автомобилни концерни, енергийни фирми или другаде. Мое задължение е да се срещам с хората от различните индустрии и неправителствени организации. За всеки има място в моя график. Но накрая сам взимам решението", отговори той.

Окончателната оценка за Йотингер ще обявят в четвъртък лидерите на парламентарните групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във