Банкеръ Daily

Свят

Йотингер: Лондон трябва да плаща поне до 2020 година

Британците ще трябва да продължат да плащат на ЕС за дългосрочните програми поне до 2020 година, дори след излизането си от Евросъюза, заяви в интервю за днешния в."Билд" еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Британците ще трябва да плащат и след излизането си от Евросъюза през 2019 година по дългосрочните програми, договорени преди решението за Брексита миналата година, посочи пред изданието Йотингер. Така че Лондон ще трябва да превежда пари поне до 2020 година, допълни той.

Еврокомисарят отбеляза, че в дългосрочен план на бюджета на ЕС заради Брексита няма да достигат годишно 11-12 милиарда евро, като недостигът ще бъде компенсиран с орязвания на бюджета и по-големи вноски на страните членки, но ЕС може да спести пари като премахне отстъпки, за които се е бил договорил със страни членки, включително Великобритания.

Европейската комисия през юни очерта пет сценария за справяне с допълнителните разходи, предизвикани от излизането на Великобритания от ЕС, посочвайки, че Евросъюзът може да се обърне към източници като корпоративните данъци, данъка върху финансовите трансакции или налози върху електроенергията, горивата и въглеродните емисии.

Официалните преговори за излизането на Лондон от ЕС започнаха на 19 юни в Брюксел, почти година след референдума, на който британците подкрепиха напускането на блока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във