Банкеръ Daily

Свят

Йоханис покани Дънчила на консултации за новия румънски кандидат-еврокомисар

Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис предаде на премиера Виорика Дънчила писмо, с което я кани на консултации в сряда по въпроса за номинирането на нов кандидат за еврокомисар, след като правната комисия на Европейския парламент окончателно отхвърли кандидатурата на Рована Плумб, предаде Аджерпрес.

В писмото на държавния глава се отбелязва, че "този въпрос е много спешен и с особено значение за румънската държава".

Миналата седмица, когато правната комисия на ЕП сигнализира, че може да отхвърли кандидатурата на Рована Плумб заради конфликт на интереси, Йоханис заяви, че това е "още един голям провал на правителството на Социалдемократическата партия", който носи вреди на Румъния. Той призова премиера Дънчила незабавно да оттегли това предложение и изтъкна, че новата номинация трябва да бъде направена само след консултация с държавния глава и с одобрението на парламента.

В събота Дънчила написа във Фейсбук, че Рована Плумб продължава да има безусловната й подкрепа за поста еврокомисар независимо от острите реакции от страна на опозицията.

Рована Плумб, бивш министър за еврофондовете, беше предложена за еврокомисар по транспорта, но не успя да получи необходимата подкрепа в правната комисия на ЕП. Комисията реши днес, че Плумб и кандидатът на Унгария Ласло Трочани не изпълняват условията за прозрачност и поведение, за да станат членове на ЕК.

Румънският евродепутат от опозиционната Национално-либерална партия Зигфрид Мурешан написа във Фейсбук, че без одобрението на правната комисия не може да се състои и изслушването в ресорната комисия на ЕП, което означава, че Румъния трябва да направи нова номинация.

"Имаме нужда от комисар на Румъния, а не комисар на СДП и Виорика Дънчила", изтъкна Мурешан, който е и говорител на Европейската народна партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във