Банкеръ Daily

Свят

Йоханес Хан призова за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан се изказа в полза на постепенното разширение на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, съобщи ТАСС, като се позовава на интервю на Хан в германския вестник "Ханделсблат", публикувано днес.

"Аз няма да се изморя да се изказвам в полза на разширението на ЕС. Става въпрос не само за хората от Югоизточна Европа, но и за нашите собствени изконни интереси. Или ще изнасяме стабилност, или ще внасяме нестабилност", казва еврокомисарят.

Той изключи такова развитие на събитията, при което всички балкански страни ще се присъединят към ЕС едновременно, защото процесът на реформите в различните страни се развива с различни темпове. "Ако някоя страна напредва по отношение на сближаването с ЕС по-бързо, тя не трябва да страда заради тези, които напредват по-бавно", заяви Хан.

Йоханес Хан подчерта, че ситуацията в политиката и икономиката на балканските страни не може да бъде безразлична за ЕС. Той спомена икономическия потенциал на страните от региона, който може да бъде използван от компании от ЕС.

Тази вечер в Берлин ще се проведе конференция, посветена на развитието на ситуацията в Западните Балкани. Тя се организира от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. В столицата на Германия ще пристигнат държавните и правителствените ръководители на Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Словения, Хърватия, Черна гора и Косово. Очаква се да участва и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във