Банкеръ Daily

Свят

Йоханес Хан подкрепи създаването на балкански митнически съюз

Йоханес Хан

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подкрепи идеята на сръбския премиер Александър Вучич за създаване на балкански митнически съюз, съобщи ТАСС, позовавайки се на белградския вестник "Политика". Приветствам активния принос на Сърбия в регионалното сътрудничество, а също идеите, които водят към бъдеща интеграция, включително предложението за създаване на митнически съюз, заявил Хан пред вестника.

Преди това сръбският премиер Александър Вучич излезе с инициатива за създаване на Балканите на митнически съюз, обединяващ 18 милиона души. Отбелязва се, че Вучич вече е провел първи консултации с босненския премиер Денис Звиздич, а също с албанския премиер Еди Рама.

Проектът за балкански митнически съюз, предлаган за Западните Балкани от сръбския премиер, предвижда отказ от взимане на вътрешни такси и мита, а също от ограничения за превоз на стоки и прилагане на обща митническа тарифа във всички страни на организацията. Балканският митнически съюз би обхванал пазар с население 18 милиона души, БВП на които през 2016 г. е възлизал на 243 милиарда долара.

Въпросът за създаването на общ пазар в Западните Балкани за пръв път бе поставен по време на среща на Александър Вучич с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан на икономическия форум в Давос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във