Банкеръ Daily

Свят

Йоахим Нагел бе предложен за управител на Бундесбанк

Икономистът Йоахим Нагел /на 55 г./ е предложен от канцлера Олаф Шолц за следващият ръководител на Немската федерална банка (Deutsche Bundesbank, или още Бундесбанк или Дойче Бундесбанк) - централната банка на Германия. Той ще заеме мястото на настоящия гуверньор на немската централна банка Йенс Вайдман, който ще се оттегли в края на декември. Това съобщи днес германският министър на финансите Кристиан Линднер, цитиран от Франс прес.

Федералният канцлер Олаф Шолц е предложил Йоахим Нагел за този пост, съобщава немското издание "Ханделсблат", позовавайки се на правителствени кръгове.

Йоахим Нагел е работил 17 г. в централната банка на Германия, като  е бил и член на  изпълнителния й съвет от 2010 до 2016 година. Професионалният му път  минава и през държавната Банка за развитие "Ка еф Ве" (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW), а в момента работи в Банката за международни разплащания (BIS), където е заместник-ръководител на банковото управление.

Йоахим Нагел е завършил икономика в университета в родния си град Карслруе, като там е защитил и докторска степен. Той е член на Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц и е смятан за компромисен кандидат за шеф на Бундесбанк. Така че неговото избиране за шеф на Бундесбанк може да се счита за сигурно.
За да застане начело на централната банка, кандидатурата му трябва да бъде одобрена от правителството на Германия.  С поемането на новия пост той ще стане и член на Европейската централна банка.
Йенс Вайдман обяви през октомври тази година, че ще напусне на 31 декември по лични причини, след като десет години бе на поста гуверньор на Бундесбанк, припомня ДПА.

Йeнc Baйдмaн е ĸpитиĸ нa cвpъxpaзxлaбeнaтa пapичнa пoлитиĸa нa Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa. Той ce oттeгля пeт гoдини пo-paнo преди ĸpaя нa  тpeтия си мaндaт нaчeлo нa Бyндecбaнĸ. Според някои коментари така той дава възможност нa нoвoтo пpaвитeлcтвo нa Гepмaния, начело с канцлера Олаф Шолц, дa избepe свой кандидат на поста.

Преди да напусне Baйдмaн ще вземе участие в заседанието на EЦБ, което тpябвa дa взeмe peшeниe зa пpeĸpaтявaнe нa стимулите, въведени заради пaндeмията. Те трябваше да помогнат за  възcтaнoвявaнe нa иĸoнoмичecĸия pacтeжa в ЕС, нo заедно с това те изведоха инфлaциятa в eвpoзoнaтa дo нaй-виcoĸoто й нивo oт 13 гoдини нacaм.

 

Немската федерална банка

и Федералното управление на финансовия надзор на Германия заедно са  органите на финансовото регулиране в Германия. Централната банка е основана през 1957 година чрез сливането на Банката на немските провинции с централните банки на провинциите. Щаб квартирата й е  във Франкфурт на Майн. 

Ръководството на Германската федерална банка се състои от президент (Präsident), вицепрезидент (Vizepräsident) и четирима члена на изпълнителния ѝ съвет. Президентът, вицепрезидентът и един от членовете се назначават от федералното правителство, а тримата други члена - от Федералния съвет, след  съгласуване с федералното правителство. 

Федералният съвет (Bundesrat, Бундесрат) е държавен законодателен орган в Германия, един от петте постоянно действащи в страната. Състои се от членовете на провинциалните правителства, представляващи  16-те провинции на Германия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във