Банкеръ Daily

Свят

Инвестиционните сделки при недвижимите имоти са с 21% ръст за полугодието

Общата стойност на инвестиционните сделки през първото полугодие на тази година е с 21% по-голяма в сравнение със същия период на 2018-а. Това показва проучване на Colliers за пазар. Към края на юни обемът им достига малко над 202 млн. евро. За сравнение, за цялата изминала година общата им стойност бе 270 млн. евро.

Анализът показва, че най-много транзакции са налице в сегмента на офис площите, които са с дял от 53% от общия обем. Коронавирусът внесе промени в работата на много фирми и офисът бавто се променя като място за основната дейност. Някои компании за момент спряха плановете за разширение. Въпреки това видяхме и някои големи сделки в сегмента. Например, договорът на Commerzbank за 3500 кв. м първокласни офиси в строеж в Advance Business Center е сред по-значимите сделки за второто тримесечие, като германската банка смята да изгради своя IT отдел в София.

В сегмента на търговските площи транзакциите са с дял от 43%, следват парцелите за строеж - с 3%, и сградите със смесено предназначение (1%). Продажбите на активи, които са доходоносни в момента на покупка, са с превес над тези, купени със спекулативна цел - съответно 66% в сравнение с 26 на сто. Като тази тенденция е характерна за последните четири години. Останалите сделки са с имоти за собствено ползване.

Нивата на възвръщаемост в офиси и индустриални площи се запазват съответно на 8% и 9.5 процента. Лек ръст се регистрира при търговски площи и те достигат 7.75 процента.

Прогнози

През първото полугодие на тази година се променя тенденцията от 2019-а и чуждестранните купувачи отново започват да доминират на пазара с дял от 58 процента. Независимо от това, очакванията са през втората половина на тази година местните инвеститори отново да възвърнат ключовата си позиция на пазара на инвестиционни имоти в България, отбелязват от Colliers.

Има предпоставки активността да се възобнови през есента, когато потенциално ще съществува по-голяма яснота за развитието на коронавирус пандемията, както на локално, така и на глобално ниво. Междувременно, в краткосрочен план се прогнозира леко покачване на нивата на възвръщаемост. Позитивен фактор за посоката на развитие на пазара е приемането на България в ERM II, което ще повиши атрактивността на страната за чуждестранни инвеститори. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във