Банкеръ Daily

Свят

Инвестициите в недвижими имоти в ЦИЕ ще достигнат нивата от 2020 г.

Независимо от продължаващите смущения, причинени от пандемията, инвестициите в недвижими имоти за трите тримесечия на 2021 г., възлизат на 7.3 млрд. евро. Те са само с 10% по-ниски на годишна база и с около 20% по-ниски в сравнение със същия период на 2019-а. В анализа си, Colliers прогнозира, че в края на тази година обемите ще достигнат подобни нива като през 2020 г. - между 10 и 11 млрд. евро.

Поотделно повечето държави изостават от обемите си преди пандемията, като Полша формира 56% от тези инвестиции за 2021 г., а Унгария и Словакия са надминали нивата спрямо миналата година. Обичайно силното за сделки четвърто тримесечие, може да се окаже недостатъчно интензивно като обеми поради липсата на наличен продукт на много пазари и продължаващите усложнения при пътуванията на инвеститорите.

Според Кевин Търпин, регионален директор отдел "Проучвания" в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/, на много пазари в региона са регистрирани леки промени в доходността от първокласните активи. Това е главно поради продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени. Основното изключение е доходността от индустриални и логистични площи, която се намали с почти 100 базисни точки средно за ЦИЕ от първото тримесечие на 2020 г. насам, като в Полша достигна над 180 базисни точки. "Нашето мнение остава, че макар и някои последващи вътрешни размествания да са неизбежни, добре представящите се активи би трябвало да устояват по-добре, с по-голям натиск върху вторичните продукти", отбелязва експертът.

Офис секторът едва успя да се задържи на първо място

с 36% дял от обема на инвестициите за първото деветмесечие на тази година. Логистичният и жилищният сектор продължават да регистрират все по-високи обеми, задържани единствено от недостига на наличен продукт за продажба на пазара. Обемите на ритейл сектора продължават да се подхранват от активи като търговски паркове и супермаркети, докато дела на хотелите остава малък.

Фондовете от Западна и Северна Европа формират 42% от целия обем на инвестиционния пазар през първите три тримесечия на тази година, като най-много капитали идват от Германия, Обединеното кралство и Швеция. Капиталът от Централна и Източна Европа  също заема голям дял - 30% от общия обем.  Чешките инвеститори са най-активни, с дял от 19% и отговарят за 53% от вложенията в Чехия  и 80% от обемите в Словакия. Придобивания са регистрирани и в Полша, Румъния, Унгария и България. Активни също са и инвеститорите от Унгария, както с местни придобивания, така и в целия регион, включително Румъния и Полша.

Коментирайки това, което предстои, Кевин Търпин отбелязва, че икономиките в целия регион се държат сравнително добре. Въпреки това има няколко проблема, които предизвикват голяма загриженост и дебати, много от които ще окажат влияние върху сектора на недвижимите имоти по отношение на предлагането, търсенето и финансовата достъпност. На първо място, интеграцията на ESG критерии се превърна и ще продължи да бъде ключов фактор за промяна и успех при инвестирането в недвижими имоти. Освен това проблемите, свързани с веригата на доставки и труда, водят до недостиг и повишаване на цените на строителните материали и основните компоненти и стоки в други отрасли. Цените на жилищните имоти се покачват рязко, предизвиквайки загриженост за тяхната финансова достъпност, в допълнение към енергийната криза и инфлационния натиск. В крайна сметка потребителят е този, който ще понесе разходите за това, или ще влезем в неясен като времетраене период на затягане на коланите, докато нещата се успокоят. 

Георги Киров, Партньор I Директор Инвестиционно консултиране, добавя, че в днешно време е трудно да се пренебрегне инфлацията, която засяга много аспекти на сектора на недвижимите имоти. "Въпреки това, с динамичния пазар на наематели (въпреки здравните мерки заради пандемията) и изобилието от капитали, България остава привлекателна и готова да премине през по-трудни периоди“, казва той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във