Банкеръ Daily

Свят

Инвестицията в злонамерен софтуер с отворен код заплашва облачната среда

Бандите, използващи рансъмуер прибират милиони. С 40% нарастване на зловредния софтуер с отворен код през 2020 г.

На фона на пандемията от COVID-19 много бизнеси се насочиха към по-бързо преминаване към облака. Ново проучване на Gartner установи, че почти 70% от организациите, използващи облачни услуги днес, са решили да увеличат разходите си за облачни технологии след началото на пандемията от COVID-19. В момента Linux изпълнява 90% от работните натоварвания в облака, а докладът 2021 X-Force Threat Intelligent Index, изготвен от IBM Security, описва детайлно увеличение от 500% на семейства на зловреден софтуер, свързан с Linux през последното десетилетие. Това означава, че съществува опасност облачните среди да се превърнат в основен вектор на кибератаките, отбелязват в годишния си доклад от компанията IBM, която управлява една от най-големите световни организации за изследване, разработка и доставка на продукти и услуги за корпоративна сигурност. Този документ проследява как се променят кибератаките през 2020 г. и как киберпрестъпниците се опитват да се възползват от безпрецедентните социално-икономически, бизнес и политически предизвикателства, породени от пандемията от COVID-19.

Според IBM, с повишаването на употребата на зловреден софтуер с отворен код, нападателите вероятно търсят начини да подобрят маржовете си на печалба – вероятно намаляване на разходите, увеличаване на ефективността и създаване на възможности за по-печеливши атаки. Докладът изтъква някои опасни групи като APT28, APT29 и Carbanak, които се обръщат към злонамерен софтуер с отворен код, посочвайки, че тази тенденция ще бъде съществена за увеличението на атаките срещу облака през следващата година.

Докладът също така предполага, че нападателите се възползват от разширяемата процесорна мощ, която предоставя облачната среда, прехвърляйки високите такси за използване на облака върху жертвите. Изводът се основава и на факта, че Intezer е отчел над 13% нов, незабелязан досега код в Linux, криптиращ злонамерен софтуер през миналата година.

Очевидно нападателите са "хвърлили око“ на облака и X-Force препоръчва на организациите да обмислят подход с нулево доверие към стратегията си за сигурност. Бизнесът също трябва да направи поверителните изчисления основна част от инфраструктурата на сигурността си, за да помогне за защитата на най-чувствителната информация. Чрез криптиране на използваните данни организациите могат да намалят риска от кибератака, дори ако нападателите са в състояние да получат достъп до техните чувствителни данни.

Киберпрестъпници "дегизирани“ като известна марка

Докладът за 2021 г. подчертава, че киберпрестъпниците най-често избират да се скрият зад марки, на които потребителите се доверяват. Считана за една от най-влиятелните марки в света, Adidas изглежда привлекателна за киберпрестъпниците. Целта им е да използват потребителското търсене, за да насочат хората, които търсят маратонки към злонамерени уебсайтове, създадени да изглеждат като легитимни сайтове. След като потребителят посети тези легитимно изглеждащи домейни, киберпрестъпниците ще се стремят или да извършат онлайн измами с плащания, да крадат финансова информация на потребителите, да събират идентификационни данни на потребителите, или да заразят устройствата на жертвите със злонамерен софтуер.

Докладът показва, че по-голямата част от фалшифицирането на Adidas е свързано с линиите маратонки Yeezy и Superstar. Според данните, само линията Yeezy събира 1.3 милиарда долара през 2019 г. и е една от най-продаваните маратонки на гиганта в спортните облекла. Вероятно, с очакването на новата серия  маратонки в началото на 2020 г., нападателите са се възползвали от търсенето на потребителите, за да реализират собствена печалба.

Рансъмуерът доминира през 2020 г. като най-често срещаната атака

Според доклада през миналата година светът е преживял повече рансъмуер в сравнение с 2019-а. Близо 60% от рансъмуер атаките, на които X-Force е реагирал, са използвали стратегия за двойно изнудване, при която нападателите криптират и крадат данни, след което заплашват да публикуват тези данни за обществен достояние, ако не бъде платен откуп. Всъщност, през миналата година 36% от пробивите в данни, които X-Force проследява, идват от атаки на рансъмуер, които също включват предполагаема кражба на данните. Това предполага, че пробивите в данните и атаките на рансъмуер започват да се припокриват.

Най-активната група за рансъмуер през миналата година, е Sodinokibi (известна също като REvil). Нейните атаки представляват 22% от всички рансъмуер нападения, които X-Force наблюдава. X-Force изчислява, че Sodinokibi е откраднала приблизително 21.6 терабайта данни от жертвите си, че почти две трети от жертвите на Sodinokibi са платили откуп и на приблизително 43% данните са изтекли. Според X-Force това е довело до над 123 милиона долара приход за групата за изминалата година.

Освен Sodinokibi, най-успешните групи за рансъмуер през 2020 г. са фокусирани върху кражба и изтичане на данни, както и създаване на картели за "рансъмуер като услуга“. Те възлагат ключови аспекти от своите операции на киберпрестъпници, които са специализирани в различни аспекти на атака. В отговор на тези по-агресивни атаки на рансъмуер, X-Force препоръчва на организациите да ограничат достъпа до чувствителни данни и да защитят привилегировани акаунти с привилегировано управление на достъпа (privileged access management, PAM) и управление на сомаличността и достъпа (identity and access management, IAM).

Други основни изводи от доклада включват:  • Уязвимостите са най-често срещаният вектор на инфекция и изпреварват фишинга в класацията. Докладът за 2021 г. разкрива, че най-успешният начин на достъп до средите на жертвите през миналата година е сканирането и експлоатацията за уязвимости (35%), надминавайки фишинга (31%) за първи път от години.

   • Европа усеща най-много тежестта на атаките през 2020 година. Отчитайки 31% от атаките, на които X-Force реагира през миналата година, съставителите на доклада смятат, че  Европа е преживяла повече атаки от всеки друг регион, като те са основно рансъмуер. Европа се сблъсква с повече атаки с вътрешна заплаха от всеки друг регион – двойно повече, отколкото Северна Америка и Азия взети заедно.

 

Докладът съдържа данни, събрани от IBM през 2020 г. и предоставя анализирана информация за глобалния пейзаж на заплахите. Целта му е и да информира специалистите по сигурността за заплахите, които са от съществено значение за техните организации. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във