Банкеръ Daily

Свят

Интригата в Шотландия са заветните 65 места в парламента

Никола Стърджан

Шотландската национална партия побеждава на изборите за регионален парламент (Холируд), но засега няма яснота за това дали този път ще спечели достатъчно болшинство, за да осъществи плановете си. Надеждите за това постепено утихват, а лидерът на партията и първи министър на Шотландия Никола Стърджън вече призна, че вероятността за такъв изход била поначало "не много голема".

Засега в региона са преброени по-малко от половината подадени гласове, и, според предварителните данни, Шотландската национална партия е получила поддръжката на 47% от избирателите. По този начин тя с малко  укрепва своите позиции за сметка на шотландските консерватори и лейбъристи, които губят по няколко мандата. При това положение гласуването в останалите ключови за националистите региони ще определи дали ще могат привържениците на независимостта да спечелят в 129-местния законодателен орган заветните 65 депутати. При изборите през 2016 година Шотландската национална партия получи само 63 места в Холируд. Към момента е определена съдбата на 48 депутатски мандата, от които 39 са по сметката на Шотландската национална партия.

Новата партия Alba, създадена преди изборите от бившият лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия в периода 2007-2014 година Алекс Салмонд, получава по-малко от 1.5% от гласовете и има риск да не вкара в Холируд нито един депутат.

Изборите в Уелс

На изборите за 60-местната Национална асамблея на Уелс, както и се очакваше, най-много мандати получи Лейбъристската партия, но уелските консерватори успяха да подобрят с малко своите позиции. Към момента е ясна съдбата само на 43 от тези  60 депутатски кресла. От тях 26 заемат лейбъристите, 10 - консерваторите, още седем получава "Плайд Камри" - Партия на Уелс. Голяма е вероятността  лейбъристите, които засега  повтарят резултата си от 2016 година, да не успеят да спечелят болшинство в регионалния законодателен орган.

Кога се очакват крайните резултати?

Заради коронавирусните ограничения преброяването на гласовете ще отнеме повече време, колкото обичайно е необходимо. Очаква се окончателните резултати от изборите, в това число и привличащите най-голямо внимание избори за кмет на Лондон, да бъдат обявени през уикенда.

В петък вечер стана известен победителят в битката за поста на кмет в Ливерпул. За първи път победата спечели  тъмнокожа жена - представителката на Лейбъристската партия Джоан Андерсън.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във