Банкеръ Daily

Свят

Интригата на деня: Белгия срещу Русия

Днес предстоят  три нови срещи от групите на Евро 2020.

Най-интересната в програмата за деня е срещата от Група „В“, която изправя един срещу друг отборите на Белгия и Русия. За Кралство Белгия това ще е шест участие ва Европейско първенство, отборът има и един финал през 1980 година.

Руснаците ще играят за седми път в турнира, като през 2008-а са играли и на полуфинал.

Срещата е от 22 часа, а мястото стадион „Крестовски“  („Санкт Петербург“ или „Санкт Петербург Арена“ („Санкт-Петербург Арена“), в едноименния град. Той може да приема 64 287 зрители. Изграден е на мястото на стадион „Киров“. На него играят домакинските си мачове футболистите на „Зенит“.

По време на строителството е с работно название Футболен стадион в западната част на Крестовски остров („Футбольный стадион в западной части Крестовского острова“). Познат е и с неофициални наименования като „Зенит“, „Зенит-Арена“, „Газпром-арена“, доколкото се предполагало, че петербургският футболен клуб „Зенит“ и неговият главен спонсор компанията „Газпром“ ще участват финансово в строителството на стадиона. В крайна сметка обаче „Газпром“ не участва и строителството на стадиона се финансира от градския бюджет.

Строежът на стадиона започва през 2007 година. Първоначално откриването е планирано за март 2009 г., но впоследствие няколко пъти е отлагано, а стойността на строежа се увеличава до 23 млрд. рубли. Официално е открит през 2017 г. за турнира Купа на конфедерациите.

В турнира се включват

Уелс и Швецария,

които са от Група „А“. През 2016 г. Уелс игра на полуфинал на Европейското първенство, а сега ще запише второ участие в този турнир.

Швейцария вече за пети път ще играе на Европейско първенство.  

Те ще играят от 16 часа в Баку (на азербайджански Бакъ, възможно от персийското бад кубе – град на ветровете), столицата и най-голям град на Азербайджан.

Мястото е Олимпийският стадион (на азербайджански: Bakı Milli Stadionu). Това е многофункционален стадион с подвижен покрив, открит на 6 март 2015 година. Капацитетът му е за 69 870 зрители и е най-големият стадион в Азербайджан.

Стадионът е основната сцена на  Европейските игри през 2015 година. Освен това на неговия терен ще се играят четири мача от Европейското първенство по футбол 2020.

В другия мач от Група „В“ европейският шампион от 1992 г. –

Дания, ще бъде символичен домакин на Финландия,

която прави дебют на Европейско първенство по футбол.

Датчаните ще играят за осми път в турнира. Освен с националния си отбор по футбол, Дания е прочута също със своите пътуващи фенове – ролигани. Движението възниква през 80-те на миналия век като изявена опозиция на хулиганството и целта му е спокойна и приятелска подкрепа по време на мачовете. Името произлиза от датксата дума за спокоен, мирен – „rolig“. Датските фенове са смятани за едни от най-примерните, редом с шотландските Tartan Army. На европейското първенство по футбол през 1984 г. те печелят наградата на ФИФА за феърплей.

Нацоналният отбор по футбол на Финландия е абсолютен дебютант в голям футболен форум. Досега отборът няма нито едно участие на Европейско или Световно първенство.

Срещата ще се играе от 19 часа на футболния стадион „Паркен“ в Копенхаген, столицата на Дания.  Построен е в периода 1990 – 1992 година. Стадионът има капацитет от 38 065 зрители. Стадионът „Паркен“ е дом на ФК „Копенхаген“ и на националния отбор на Дания.

През 2001 година стадионът се ползва за песенния конкурс „Евровизия“. На стадиона са пели много известни певци като: Мадона, Джъстин Тимбърлейк, Лейди Гага и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във